How to Cite
Trespalacios-Martínez J. E. (2024). Zenú Indigenous Women: Traditions, Family Agriculture and Food Security. Búsqueda, 10(2), e676. https://doi.org/10.21892/01239813.676

Abstract

Objective: Analyze food security and sovereignty, preserve ancestral productive systems and understand the quality and characteristics of these family productive units in comparison with other models in agricultural production led by indigenous women in San Antonio de Palmito, Sucre, Colombia. Method: A mixed, non-experimental and descriptive approach is adopted, with the participation of 127 indigenous women from 16 councils, aged between 18 and 82 years, selected through Simple Random Sampling (MAS). Results: The results highlight the importance and effectiveness of family farming led by indigenous women, evidenced in the ability to maintain their agricultural practices over time, despite challenges, contributing to food security and sovereignty, the preservation of practices traditional practices such as the use of native seeds, crop rotation based on ancestral knowledge, raising backyard animals with local foods and the application of agroecological methods, and environmental balance. Although food sovereignty and security are not fully achieved, 100% of those over 18 years of age are concerned about food availability; 70.5% experienced shortages; 67.9% unhealthy diet. 42% of children under 18 years of age face a lack of regular meals; 51.8% affected by shortages; In making decisions about what crops to plant and what animals to raise, indigenous women play a crucial role in diverse food production (includes traditional crops, vegetables, fruits, legumes, as well as the raising of small animals such as poultry). Conclusions: The conclusions highlight the importance of addressing food security in these households through solutions that include the provision of economic resources and food assistance programs. Women-led family farming is crucial in agricultural production, but faces gender obstacles. Supporting them promotes equity, sustainable development and preserves traditional agricultural practices, ensuring food security and environmental sustainability.

Licence

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

References

Acevedo, Á. (2015). Revaloración de las funciones múltiples de las agriculturas del campesinado como estrategia de resistencia y adaptación en la cuenca del río Guaguarco, sur del Tolima-Colombia. [Tesis de doctorado, Universidad Nacional de Colombia]. Repositorio Institucional UN. https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/54488

Acevedo, Á. y Martínez, J. (comps.). (2016). La agricultura familiar en Colombia. Estudios de caso desde la multifuncionalidad y su aporte a la paz. Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia, Corporación Universitaria Minuto de Dios, Agrosolidaria. https://ediciones.ucc.edu.co/index.php/ucc/catalog/download/33/35/164?inline=1

Acosta, O., y Chaparro, A. (2009). Biocombustibles, seguridad alimentaria y cultivos transgénicos. Revista de Salud Pública, 11(2), 290-300. http://www.scielo.org.co/pdf/rsap/v11n2/v11n2a13.pdf

Banco Interamericano de Desarrollo. (14 de agosto de 2020). Empoderamiento de las mujeres de zonas rurales en la agricultura. [Blog]. https:// idbinvest .org/es/blog/genero/empoderamiento-de-las-mujeres-de-zonas-rurales-en-la-agricultura

Banco Mundial. (07 de marzo de 2017). Mujeres en la agricultura: las agentes del cambio en el sistema alimentario mundial. https://www.bancomundial.org/ es/ news/feature/2017/03/07/women-in-agriculture-the-agents-of-change-for-the-food-system

Castillo, S., y Venegas, Y. (2016). Saberes ancestrales y prácticas productivas del pueblo Pumé como premisas de sustentabilidad agroecológica. Novum Scietiarum, (2), 25-36. https://core.ac.uk/reader/277658230

Comisión Económica para América Latina y el Caribe, Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación e Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. (2013). Perspectivas de la agricultura y del desarrollo rural en las Américas: una mirada hacia América Latina y el Caribe 2014. https://repositorio.cepal.org/server/ api/core/bitstreams/0879e5ac-b0ee-4c5a-bedf-4072604b4716/content

Comisión Económica para América Latina y el Caribe. (2017). Planes de igualdad de género en América Latina y el Caribe. Mapas de ruta para el desarrollo. ONU. https://www.cepal.org/sites/default/files/events/files/planes_de_igualdad_de_genero_en_america_latina_y_el_caribe._mapas_de_ruta_para_el_desarrollo.pdf

Comité de Impulso Nacional de la Agricultura Familiar en Colombia. (2016). Sembrando Paz con Agriculcultura Familiar. Documento de trabajo años 2015-2016. https://1bestlinks.net/LmySn

Daza, E. (Coord.). (2020). Estudio para una línea base para la implementación del Decenio de las NNUU de la Agricultura Familiar en Ecuador. https:// d3o3cb4w253x5q. cloudfront. Net /media/documents/AF_Ecu.pdf

Domínguez, D. (2015). La Soberanía Alimentaria como enfoque crítico y orientación alternativa del sistema agroalimentario global. Pensamiento Americano, 8(15), 146-175. https://ri.conicet.gov.ar/bitstream/handle/11336/55264/CONICET_Digital_Nro.756ac4d8-cbfb-4ffc-86d1-7b69871f0849_A.pdf?sequence=2&isAllowed=y

Dorrego, A. (2015). Construcción de la sostenibilidad en Bolivia. Propuesta agroecológica de las mujeres. Revista de Agroecología-LEISA, 31(4), 13-15. https://1bestlinks.net/QSSxS

Esquinas, J. (2006). Hambre y globalización. Situación actual y cooperación internacional. En Diputación de Córdoba, Oficina de Cooperación Internacional al Desarrollo. (Eds.). Seguridad alimentaria y políticas de lucha contra el hambre (pp.27-35). Servicio Publicaciones de la Universidad de Córdoba. http://www.oda-alc.org/documentos/ 1349637802.pdf

Franco, E. (2021). Soberanía y seguridad alimentaria en la provincia del Guayas (Ecuador). [Tesis de doctorado, Universidad Complutense de Madrid]. Docta Complutense. https://docta.ucm.es/entities/publication/d534701f-1fd1-4cd3-899f-b56c0e1dbd02

Forero, J., Yunda, C., De Vargas, M., Rodríguez, C., y León, A. (2015). La viabilidad de la agricultura familiar en la altillanura colombiana. Análisis de su eficiencia económica - productiva y su dinámica ecosistémica en comunidades de Puerto López. https://ieidesarrolloruralinvestigacion.files.wordpress.com/2015/07/forero-et-al-2015-la-viabilidad-de-la-agricultura-familiar-en-la-altillanura.pdf

González. C., y Velásquez, L. (2018). Tierra y Alimento. Análisis de los factores de incidencia en la seguridad y soberanía alimentaria. El caso de la vereda Agua Bonita. [Tesis de pregrado, Universidad de La Salle]. Ciencia Unisalle. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1252&context=trabajo_social

Hernández, R., Fernández, C., y Batista, P. (2014). Metodología de la investigación. (6ª ed.). McGraw-Hill / Interamericana Editores, S.A. https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxjb250YWR1cmlhcHVibGljYTk5MDUxMHxneDo0NmMxMTY0NzkxNzliZmYw

León, X. (2018). Soberanía alimentaria. Sistemas agroalimentarios, movimientos campesinos y políticas públicas. El caso de Ecuador. [Tesis de doctorado, Universidad del País Vasco]. ADDI. https://addi.ehu.es/handle/10810/28923

Machado, Y. (2008). Los saberes tradicionales/populares. Un acercamiento desde el interaccionismo simbólico. En C. Miranda (Ed.). Gestión del conocimiento tradicional. Experiencias desde la Red GESTCON (pp.25-36). Gente Nueva Editorial. https://silo.tips/download/gestion-del-conocimiento-tradicional-experiencias-desde-la-red-gestcon

Martínez, J. (2016). Una mirada al mundo de la agricultura y el desarrollo rural. En Á. Acevedo y J. Martínez (comps.). La agricultura familiar en Colombia. Estudios de caso desde la multifuncionalidad y su aporte a la paz (pp. 9-29). Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia-Corporación Universitaria Minuto de Dios–Agrosolidaria. http://dx.doi.org/10.16925/9789587600476

Niño, C. (2016). Aproximación teórica de la categoría “agricultura familiar” como contribución al análisis conceptual en la política pública de desarrollo rural en Colombia. En Á. Acevedo y J. Martínez (Comps.). La agricultura familiar en Colombia. Estudios de caso desde la multifuncionalidad y su aporte a la paz (pp. 47-60). Ediciones Universidad Cooperativa de Colombia - Corporación Universitaria Minuto de Dios – Agrosolidaria. http:// dx.Doi org /10.16925/9789587600476

ONU Mujeres. (2014). Mujeres rurales, alimentación y erradicación de la pobreza. https://www.unwomen.org/es/news/in-focus/rural-women-day/2014

ONU Mujeres. (2015). Hechos y cifras: Empoderamiento económico. https://www.unwomen.org/es/what-we-do/economic-empowerment/facts-and-figures

Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico. (2022). Rural Policy Review of Colombia 2022. https://doi.org/10.1787/c26abeb4-en

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2007). Seguridad Alimentaria y Nutricional. Conceptos Básicos. https://coin.fao.org/coin-static/cms/ media/ 13/13436725989060/conceptos_pdf-pesa1.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2011). El estado mundial de la agricultura y la alimentación, 2010-2011.https://www.fao.org /3/i2050 s/i 2050s.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2012). Escala Latinoamericana y Caribeña de Seguridad Alimentaria (ELCSA). Manual de uso y aplicación. https://www.fao.org/3/i3065s/i3065s.pdf

Ortiz, R. (2023). Multifuncionalidad de la Agricultura Familiar como alternativa de adaptación de los sistemas productivos al cambio climático. [Tesis de maestría, Universidad de los Andes]. Séneca. https://repositorio.uniandes.edu.co/handle/1992/67212

Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo. (2011). Mujeres rurales, gestoras de esperanza. Cuaderno de informe de desarrollo humano Colombia 2011. https://es.scribd.com/document/74915545/Mujeres-rurales-Cuaderno-del-Informe-de-Desarrollo-Humano-Colombia-2011

Quirós, P. (2018). Factores que hacen al aguacate Hass cultivado en Santander, un producto de exportación en 2018. [Tesis de especialización, Universidad Nacional Abierta y a Distancia]. Repositorio Institucional UNAD. https://1bestlinks.net/sfqQB

Red Calisas. (2018). Tejiendo redes para la soberanía alimentaria compartiendo saberes y experiencias en torno a la creación de las cátedras libres de soberanía alimentaria y colectivos afines de la Argentina. Mónada Nómada Ediciones. https://1bestlinks.net/sqqif

Ribeiro, J. (2013). Heterogeneidad estructural de la agricultura familiar en Brasil. revista Cepal, (111), 103-121. https://repositorio.cepal.org/server/api/core/bitstreams/b1421972-42d3-400f-9f3a-c6380ea966e0/content

Rivas, A. y Quintero, H. (2014). Reappraising the multiple functions of traditional agricultura within the context of building rural development investigative skills. Agronomía Colombiana, 32(1), 130-137. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=180330697017

Rosset, P., y Martínez, M. (2014). Soberanía alimentaria: reclamo mundial del movimiento campesino. Ecofronteras, 18(51), 8-11. https://revistas.ecosur.mx/ecofronteras/index. php/ eco/article/view/1056

Salcedo, S., y Guzmán, L. (Eds.). (2014). Agricultura Familiar en América Latina y el Caribe: Recomendaciones de Política. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). http://www.fao.org/3/i3788s/i3788s.pdf

Sánchez, R. (2016). Seguridad alimentaria en la vereda El Llano del corregimiento de San Cristóbal. [Tesis de maestría, Universidad de Antioquia]. Repositorio Institucional Universidad de Antioquia. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/handle/10495/15196

Santos, C. (2013). Sabores y saberes de matanza. Un estudio de las transformaciones productivas, alimentarias y culturales en los últimos cincuenta años. [Tesis de maestría, Pontificia Universidad Javeriana]. Repositorio Institucional Pontificio. https://acortar.link/4CKiIl

Vuelta, D., Rizo, M., Molina, L., y Bell, T. (2014). Contribución a la soberanía alimentaria de la agricultura familiar en Santiago de Cuba. Ciencia en su PC, (4), 66-77. https://www.redalyc.org/pdf/1813/181335576005.pdf

Windfuhr, M., y Jonsén, J. (2012). Soberanía Alimentaria Hacia la democracia en sistemas alimentarios locales. (P. Castañeda, Trad., 1ª ed.). FIAN-Internacional. (Original work published 2005). http://www.oda-alc.org/documentos/1341800313.pdf

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS 3 - Metabiblioteca |